Saw palmetto, maar ook beta-sitosterol zijn twee populaire behandelingen voor mannen met een vergrote prostaat.

Beta-sitosterol

Beta-sitosterol is een lid van de sterolenfamilie en kan gevonden worden in veel planten waaronder pompoenzaden en de besjes van de saw palmettoplant. Het is beschikbaar als supplement in de vorm van een tablet, maar veelal is het toegevoegd in voedsel als yoghurt en margarine. Hoewel het voorheen vaak gebruik werd als hulpmiddel bij een te hoog cholesterolgehalte, wordt het nu ook gezien als effectief middel die de vervelende bijwerkingen van een vergrote prostaat helpt te verminderen. Het zou onder meer helpen bij de doorstroom van urine en het verlagen van de hoeveelheid urine in de blaas na het plassen.

Saw palmetto

Saw palmetto vormt de populairste behandeling tegen een vergrote prostaat. Saw Palmetto is in verschillende vormen beschikbaar waaronder in de vorm van gedroogde besjes, als vloeibaar extract en in de vorm van capsules. Lees voor de beste methode om saw palmetto in te nemen het volgende artikel. Hiernaast wordt saw palmetto ook gebruikt om haarverlies tegen te gaan.

Dosering saw palmetto en beta-sitosterol

De aangeraden dosering voor saw palmetto per dag is 320 miligram. Het is gebruikelijk deze dosering te halveren en tweemaaldaags in te nemen. De dosering voor beta-sitosterol varieert afhankelijk van waar je het voor gebruikt. Om de vervelende bijwerkingen van een vergrote prostaat tegen te gaan, wordt een dosering aangehouden van 60 tot 130 miligram per dag. Om het cholesterolgehalte te verlagen wordt een dosering aangeraden van 1,5 tot 3 gram per dag.

Tags: , , , , , , , , , , ,